Vitamin-C mot virus og infeksjoner

I disse virustider er det greit å styrke kroppen så den er bedre rustet om en infeksjon eller et virus skulle inntreffe. Vitamin C er en kraftig antioksidant som, sammen med sink, hjelper kroppen å bekjempe virus og infeksjoner.

Mennesker og marsvin, pluss noen få andre arter, er de eneste som selv ikke produserer vitamin C. Det betyr at vi må tilføre det via maten vi spiser. I perioder hvor vi er syke, eller immunforsvaret er svekket, vil kroppen ha behov for mer vitamin-C.


Dessverre er ikke vitaminet så tilgjengelig i maten som det var tidligere. Grunnen er at mye av maten vi spiser er dyrket i utarmet jord. I tillegg importerer vi mye frukt og grønt. Etter høsting mister grønnsakene mye av næringsstoffene. Nå på vinteren kan det faktisk være bedre å kjøpe frosne grønnsaker. De har et høyere næringsinnhold.


Matvarer som inneholder vitamin-C:

Rød og grønn paprika, grønnkål, brokkoli, kiwi, jordbær, blomkål, ananas og appelsin. Faktisk har grønnkål over dobbelt så høyt innhold av vitamin-C som appelsin.

Les også: Grønnsaker du bør spise mye mer av


Vitamin-C og askorbinsyre Stort sett alle tilskudd av vitamin C er askorbinsyre (E 300). Askorbinsyre kalles vitamin- C når vi tenker på effekten det har på menneskekroppen, og askorbinsyre når vi tenker på stoffets egenskaper utenfor kroppen. For eksempel at det øker holdbarheten til matvarer.


Virusinfeksjoner

Både vitamin-C og sink bekjemper virusinfeksjoner. Blir du syk er det smart å ta ekstra tilskudd av disse. Ved en virusinfeksjon, kan det å ta større doser med C-vitaminer og ekstra sink hjelpe kroppen din til lettere å bli kvitt infeksjonen.


Selv tar jeg ofte 1000mg vitamin-C ca hver halvannen time gjennom dagen om jeg er kraftig forkjølet, noen ganger mer. I tillegg tar jeg litt ekstra sink. C-vitamin er et vannløselig vitamin med en halveringstid på ca 40 minutter. Så lenge det ikke påvirker magen så fortsetter jeg med vitamin-C til jeg er frisk. Med en gang jeg kjenner at det irriterer tarmen reduserer jeg dosen. Da dette er et tegn på at kroppen har fått nok. Som regel er forkjølelsen borte etter tre dager. Har du tatt store doser vitamin-C over tid skal du trappe ned igjen gradvis over ca en uke.


Kina bruker høydose vitamin-C intravenøst for å forebygge og behandle koronavirus.


Er vi friske trenger vi nok ikke store doser med vitamin-C. Men på vinteren når mange er syke, kan det være lurt å ta 1 -2 gram hver dag for å styrke immunforsvaret. Har du en baktreiell infeksjon skal du ikke ta store doser verken sink eller C-vitaminer. Da er det et annet mineral du trenger, nemlig kobber. Kobber er bakteriedrepende, mens sink og C-vitamin er virusdrepende. Kobber bør tas i samråd med lege, eller kyndig terapeut.


Ti gode grunner til å bruke ingefær når det er kaldt


Styrk immunforsvaret ditt

Det kan være greit å støtte kroppen så mye du kan. Ikke bare via mat, husk at søvn, stressreduksjon og frisk luft også er med på og styrke immunforsvaret vårt!

Også maten du spiser har mye å si. Her er en smoothie du kan nyte med riktig god samvittighet!


Du trenger:

1 dl kokos-eller mandelmelk

1 neve grønnkål

0,5 lime

2 cm fersk ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ss chiafrø

Salt ved behov

Vann


Ha alt i en blender og kjør til ønsket konsistens.

Tilsett mer vann ved behov.

203 visninger