Vil du ned i vekt? Kutt frokost, eller ta en energikaffe.

Det er hormonene våre som styrer sultfølelsen. Om du ikke er sulten når du står opp, er det beskjed fra kroppen din om at den har det fint og ikke trenger mat. En energikaffe er et godt alternativ om du trenger noe for å komme igang.


Start dagen med en energikafffe, da holder du energien oppe frem til lunsj.

Innfør periodisk faste og gå lettere ned i vekt Faste gir flere helsegevinster. Den mest merkbare er vektnedgang, men det er også flere andre fordeler. Tidligere ble faste ofte brukt i forbindelse med rensing og avgiftning av kroppen. Man avstod fra mat i en periode for å gi kroppen mulighet til å helbrede seg selv. Når vi faster går blodsukkeret ned. Det lave blodsukkeret gjør at insulinverdiene synker. Lave insulinverdier er et signal til kroppen om at den må begynne å forbrenne lagret fett, da det ikke kommer energi fra mat. Dette er helt normalt ikke bare for mennesker, men også for dyr. Du gir for eksempel ikke hunden din mat hver tredje time. Alle rovdyr praktiserer periodisk faste. En viktig forutsetning er at det tilføres riktig type energi når vi spiser.

Andre fordeler ved faste: Den snille bakterien Akkermanisa stortrives når vi faster. Denne bakterien lever ikke av matrester, men av slimet i tarmveggen. Forsøk på mus viser at Akkermanisa styrker tarmveggen og demper betennelser. Overvektige mus som fikk tilført bakterien utviklet verken fedme eller diabetes.


Regelmessig faste har, utenom å senke insulinverdiene, også vist seg kunne forbedre insulinfølsomheten. Dette er viktig i forhold til vektnedgang. Mindre insulin gjør at kroppen kvitter seg med overflødig salt og vann. Insulin fører til oppsamling av salt og vann i nyrene. Lavkarbo kosthold forårsaker ofte økt urinvolum, noe som fører til tap av overflødig væske. Dette fører til påstander om at mye av vekttapet i begynnelsen er vann. Selv om dette skulle stemme, er økt urinproduksjon positivt og man kjenner seg lettere og mindre hoven. Noen kan også oppleve å få lavere blodtrykk. Faste gir en rask vektnedgang i starten. Under de fem første dagene går man ned ca 0,9 kg pr dag.


Forleng fasteperioden ved å drikke energikaffe.

Når vi sover faster vi. Utsetter du frokosten tar det lengre tid før du bryter fasten (break fast) og kroppen og tarmsystemet får tid til å hvile. Om du føler du trenger noe for å komme igang kan en energikaffe være en god løsning. Det finnes mange utgaver av energikaffe også kalt fettkaffe, smørkaffe, bulletproofkaffe. Her er noen oppskrifter, fra de helt enkle til de litt mer avanserte, og for å være ærlig, litt dyrere. Velg den du liker best. Du finner også oppskrift på energikaffe i våre kostholdsplaner.


Oppskrifter


Enkel energikaffe

1 kopp sterk kaffe

1 ss MCT olje


Tips: Ha gjerne i kanel eller vaniljepulver for ekstra smak. Kanel virker i tillegg stabiliserende på blodsukkeret.

Energikaffe

1 kopp sterk kaffe

1 ss smør uten salt

1 ss cocosa

Hvis du har tid. Ha det i en blender og kjør til det blir skum, da smaker den best.


Energikaffe med fløte

Samme som over, men tilsett en skvett fløte eller kokosmelk om du ikke tåler meieriprodukter.


En litt dyrere utgave:


Bulletproofkaffe

1 kopp sterk kaffe

1-2 ss smør uten salt

1 ss brain oktan, start med 1-2 avgiftning hvis du ikke har tatt den før

Litt vaniljepulver

Ha alt i en blender og kjør til det skummer.


421 visninger