Tarmbakterier og overvekt

Oppdatert: 20. mars 2020

Det er mye snakk om tarmbakterier og hvordan de påvirker vår helse. Visste du at de også spiller en stor rolle for de ekstra kiloene rundt magen?


Det er ikke mange som går rundt og tenker på alle mikrobene som bor i tarmen vår. Mange synes kanskje det er litt ekkelt å tenke på også? Det er en hel verden i miniatyr der. Alle disse trillioner av bakterier har flere, for oss, livsnødvendige oppgaver:

  • De fordøyer maten

  • Styrer appetitten

  • Kontrollerer vår metabolisme,

  • Kontrollerer vårt immunsystem

  • Påvirker humøret vårt

  • Er med på å bestemme hvordan genene våre uttrykker seg.

De har i tillegg stor påvirkning på vår hjerte- og benhelse. Om vi føler oss fokusert og klar, eller om vi føler på hjernetåke og er ukonsentrert.


Det er fasinerende å tenke på at disse organismene utgjør ca 90 % av alle våre celler.

De aller fleste cellene i kroppen din er altså ikke menneskelige celler. I fordøyelsessystemet lever et helt separat økosystem som er tett knyttet til ditt eget. Så tett at når du føler deg vel, så gjør de det samme. Når du føler deg nedfor, så gjør de det. Når du får veldig lyst på sjokolade får de også det.


Å få dette økosystemet i balanse er nøkkelen for å unngå cravings, som kan føre til uønsket vektøkning. Du har ikke alltid helt kontroll på matinntaket. Du vet du ikke bør spise det, men gjør det likevel. Kan det være bakterier i tarmen som snakker til deg? De bakteriene som egentlig ikke skal være der, men som ofte tar kontrollen?

Mest sannsynlig! Ved å styrke tarmfloraen, gi næring til "snille" bakterier, kan du minske suget etter dårlig mat. Du slipper å føle seg konstant sulten og du vil lettere kunne lykkes med en vektnedgang.


Kristin og Rebekka gikk ned i vekt med vår ketoplan for vektnedgang.


En balansert tarmflora vil også bedre mange andre plager. Plager du sikkert ikke tenker har sammenheng med fordøyelsen. Mange tror at så lenge magen fungerer, er alt i orden, men det stemmer ikke helt. Både hodepine, muskel-og leddsmerter, acne, eksem, slitenhet, hyppige forkjølelser etc kan ha sammenheng med livet i tarmen din.


For mange holder det ikke å bare spise lavkarbo, telle kalorier, eller spise «riktig» mat. Så lenge du gir næring til bakterier du ikke vil ha i tarmen, så kommer du ikke helt i mål. I tillegg er det enkelte matvaregrupper som kan skape immunreaksjoner i kroppen hos enkelte. Dette er oftest gluten, melk, eller egg. Hos noen gjelder det alle tre, hos andre en eller to.

431 visninger