Nydelige suppe av brennesle

Den vokser over alt og mange ser på brenneslen som ugress, men denne fantastiske planten er stappfull av både vitaminer og mineraler

Brenneslesuppe

En fantastisk urt

Nesle er en flott kilde til viktige vitaminer og mineraler, og er en av de mest næringsrike urtene som finnes. Innfødte kvinner i Nord-Amerika tok urten under graviditet for å styrke fosteret og gjøre fødselen lettere. Den har en gunstig virkning på dannelsen av morsmelk hos ammende mødre og er et utmerket sammentrekkende middel ved kraftige menblødninger og uregelmessig mens. De blodstyrkende egenskapene hos brenneslen gjør den velegnet for jenter i puberteten og kvinner i overgangsalderen.


Virkning på blodet

Nesle inneholder mye jern, vitamin C og klorofyll, alt til hjelp ved jernmangelanemi. Gravide kvinner, ammende mødre og andre som av en eller annen grunn bør øke blodprosenten, kan spise nesle. Virkningen kommer raskt og man slipper den forstoppelsen som jerntabletter tradisjonelt gir.


Nesle er nydelig som te

Nesle og urinsyre

Brennesle øker utskillingen av klorider og urinstoff gjennom nyrene. Å innta brennesle kan derfor være bra når for å løse opp urinsyre i leddene og på den måten lindre smertene ved urinsyregikt. Den rensende virkningen av brennesle-te kan man lett se ved at urinen ofte er mørkere enn vanlig og lukter stramt de første dagene etter at man startet en utrenskingskur. Mennesker med anlegg for å danne nyrestein eller blærestein burde drikke nesle-te regelmessig, da det kan bidra til å skille ut nyregrusen på et tidlig stadium.

Nesle virker blodsukkerregulerene ved at den fjerner glukosen fra blodet.


Kilde: Urtekildens planteleksikon


Så ingen grunn til ikke å bruke denne fantastiske urten. Den kan tørkes på 60 grader og drikkes som te, eller du kan koke suppe på den. Sank inn nok på våren og frys ned, så har du nesle du kan bruke hele året. Du kan høste den hele sesongen, da den kommer opp igjen når den klippes.


Her deler Nina oppskrift på sin suppe. Den er kokt på hjemmelaget kraft, da gir den ekstra mineraler i tillegg til gelatin og kollagen. Du kan tilsette det du har av grønnsaker og prøv deg litt frem. Her blir suppen ulik for hver gang den lages, men like god.


Brenneslesuppe toppet med bacon

Ninas brenneslesuppe:

1 liter brennesle

1 liten blomkål

1 gulrot

2 stilker stangselleri

5 dl kyllingkraft (mer om den blir for tykk)

3 ss rømme (ikke nødvendig)


Kok alt mørt sammen med kraften. Bruk en stavmikser og mos. Smak til med salt og pepper, tilsett rømme og rør sammen.


Serveres med sprøstekt bacon, eller godt brød med smør på.81 visninger