Lavkarbo Julegløgg

Julegløgg hører julen til. I tillegg varmer den godt på kalde dager. Vår variant er i tillegg snill med blodsukkeret.

Litt fun facts om gløgg

Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödgat vin», som igjen betyr oppvarmet vin.


Gløgg ble opprinnelig holdt for å være en sunn og helsebringende drikk. Den stammer fra omkring år 400 e.Kr og ble opprinnelig kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates. De gamle grekerne inntok drikken etter måltidet, fordi den skulle være god for fordøyelsen.


Gløgg drikkes vanligvis rundt høytider i Norge, særlig rundt jul. Man kan lage den både med og uten alkohol. Gløgg er den skandinaviske versjonen av Storbritannias «mulled wine», Tysklands «glühwein», Estlands «hõõgvein» eller Frankrikes «vin chaud»; Varm krydret vin.


Oppskrifter på gløgg varierer, men den er som regel laget av rødvin og krydder søtet med sukker eller sirup.


Vi har laget en sukkerfri variant:


Du trenger

1 flaske rødvin

1 ts hel nellik 3 skiver fersk ingefær

2 kanelstenger

1 stjerneanis

1 ts hel kardemumme

1 vaniljestang 1 ss finstrimlet sitronskall uten det hvite

1 vaniljestang (valgfritt)

Varm opp alle ingrediensene og la det syde i ca 5 - 10 minutter, det skal ikke koke

Ønsker du en mer intens smkak, la krydderne trekke over natten og sil av. Eventuelt kan di la krydder småkoke i ca 2 dl vann i ca 15 - 20 minutter. Hell over vin og varm opp. Server med nøtter og evt rosiner.


Tips

På polet står det merket hvor mye sukker vinen inneholder. Velg den med minst sukker.

Ønsker du den mer søt uten blodsukkerstigning kan du tilsette litt Sukrin gold.

Det er også mulig å tilsette litt cognac, calvados eller vodka om du ønsker det.


Vel bekomme!!

94 visninger