Kroppsfett styres av hormoner

Kroppsfett er helt avgjørende for at vi skal overleve. Både for mye og for lite må reguleres. Det gjøres ved hjelp av hormoner. Problemer oppstår når det blir for mye insulin.

Vekten din styres av hormoner

Hormoner bestemmer og styrer hva som skjer med maten vi i spiser. Skal den forbrennes som energi eller lagres? Hvor mye skal gå til de indre organene og hvor mye skal gå til varme?


Det er ikke bare hjernen som bruker hormoner til kommunikasjon, også fettcellene våre gjør det. Tidligere trodde man att fett var passiv lagring, men ny forskning viser at dette nærmest er et organ og at det faktisk er ganske aktivt til å kommunisere.


Det er logisk når vi vet at kroppen vår må unngå to tilstander.

  • For lav vekt, da kan man ikke jakte, sanke, forsvare- og forplante seg.

  • For høy vekt, i naturen blir fete dyr spist.

Glem derfor teorien om glupske gener. Kroppen har utviklet et forsvar mot å bli for liten eller for stor. Dette reguleres strengt av hormoner.


Leptin

Når fettcellene blir fulle nok, sender de hormonet leptin til hjernen. Leptin forteller hjernen at nå må den regulerer ned appetitten. Når kroppen er i balanse fungerer dette samspillet perfekt, du trenger ikke å tenke på hvor mye du spiser for dette ordner kroppen helt selv. Spiser du for mye blir du mett og holder deg mett lenge. Ved overvekt har det skjedd noe galt, av en eller annen grunn hører ikke hjernen på leptin. Grunnen er vårt "sjefshormon" insulin.


Insulin

  • Slipper sukker inn i cellene for energi

  • Gir fettcellene beskjed om å ta inn fett

  • Hindrer frigjøring av fett fra fettcellene

  • Hemmer metthetshormonet leptin

Derfor blir du aldri mett

Insulin kan blokkere metthetshormonet leptin. Dette skjer når det er svært mye insulin i blodet over lengre tid, hyperinsulinemi og insulinresistens. Leptin frigjøres fra kroppens fettceller for å fortelle hjernen at fettcellene fulle nok, og appetitten kan nedreguleres. Ved insulinresistens er insulin mye sterkere enn leptin slik at signaler om at du er mett ikke når hjernen. Insulin forteller hjernen at vi må lagre mer, selv om fettcellene er fulle. Kroppen forblir i fettlagringsmodus selv om den skulle vært i forbrenningsmodus.


I våre kostholdsplaner for vektnedgang og diabetes type 2 har vi hensyntatt dette. Med riktig kosthold kan du sette kroppen i forbrenningsmodus, uten at du behøver å kjenne deg sulten.

Ny forskning viser også at diabetes type 2, som er en livsstilssykdom kan reverseres ved riktige tiltak.

111 visninger