Kostholdsplan for deg med diabetes type 2, eller pre-diabetes.

Oppdatert: 29. nov. 2019

I januar kommer en ny kostholdsplan. Diabetes er den sykdommen som øker mest globalt, og som gir mest skade. Absolutt alle organer blir påvirket negativt av diabetes.

Om du står i fare for å utvikle diabetes type 2, eller om du allerede har diagnosen, er denne planen absolutt noe for deg. Diabetes type 2 er en livsstilssykdom, noe som betyr at med riktige tiltak, kan du reversere sykdommen igjen.

Den globale økningen av diabetes type 2

Diabetes øker globalt

Man anslår at ca 422 millioner mennesker lever med diabetes type 2, og flere står i fare for å utvikle sykdommen.

  • 14% av voksne i USA har diabetes.

  • 12 % i Kina, i tillegg har ca 50 % av kineserne pre-diabetes.

  • 1 av 5 indere har diabetes.

  • Hver 4. mann og hver 5. kvinne i Sverige kommer til å få diabetes.

  • Hvert år får mellom 6-7000 nordmenn diagnosen.

En livsstilssykdom

Diabetes type 2 er en livsstilssykdom hvor inntaket av energi, i form av sukker og karbohydrater, er høyere enn det kroppen kan utnytte. Inntak av karbohydrater gir høyt blodsukker. Over tid er høyt blodsukker farlig, så kroppen beskytter seg ved å produsere hormonet insulin. Insulin har to hovedoppgaver når blodsukkeret er høyt.

  • En - lagre overskuddet i lever, muskler og så i fettceller.

  • To – hindre at fettcellene frigir fett til energi.

Insulin er et livsviktigviktig hormon og uten ville vi ikke overlevd, men konstante høye insulinverdier gjør stor skade på cellene våre. Det er helt naturlig at blodsukkeret er høyere etter et måltid. Ca to timer etter måltid skal det være normalt igjen. Spiser man ofte, og i tillegg mye karbohydrater, vil man stort sett alltid gå rundt med høye insulinverdier og høyt blodsukker.

Insulin frakter sukkeret fra blodet og inn i cellene dine, det forsvinner altså ikke.

Insulin påvirker alle cellene i kroppen din.

Det er vanskelig å finne et organ som ikke påvirkes negativt av diabetes. Organer som nyrer, øyne, og nerver inneholder mange små blodkar. Kronisk skade på disse blodkarene forårsaker organsvikt. Skader på større blodkar resulterer i forsnevringer som kalles aterosklerotisk plakk. Når dette plakket sprekker trigger det en inflammatorisk reaksjon og blodpropp som kan forårsake hjerteinfarkt og slag. Når blodsirkulasjonen ned til bena ikke fungerer, kan det forårsake koldbrann og i verste fall amputasjon.


Det er viktig å skille på diabetes type 1 og type 2 Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom og oppstår fordi kroppens insulinproduserende celler dør, av litt uklar årsak. Når bukspyttkjertelen slutter å produsere insulin får man høyt blodsukker og rask vektnedgang. Dette fordi energien, av mangel på insulin, aldri når ut til cellene og dermed sulter de. Man må derfor tilføre kroppen det insulinet den trenger.

Diabetes type 2 er en livsstilssykdom som fører til at kroppen får vanskeligheter med å håndtere alt sukkeret i blodet. Det produseres masse insulin, men fordi cellene ikke responderer (er resistente) når ikke insulinet frem. En type 2 diabetiker har ofte ti ganger mer insulin i kroppen enn normalt. Når man også kaller insulin et vekst- og fettlagringshormon så skjønner man at dette ofte også skaper overvekt.

I denne kostholdsplanen har vi fokusert mest på diabetes type 2, men alle med en eller annen form for diabetes kan ha nytte av den.

178 visninger