Hjernetåke og lavt stoffskifte

Oppdatert: 7. juni 2020

Bomull i hodet, setninger som stokker seg og en hjerne som ikke greier å fordøye det som skjer. Kjenner du deg igjen? Hjernetåke skaper store utfordringer i hverdagen, både i arbeidslivet og ellers i vårt sosiale liv.

Selv kjenner jeg meg veldig godt igjen! I lange perioder kunne det være et slit å få ting gjort. Å være sosial, eller bare det å fungere normalt var utfordrende. Etter å ha endret kostholdet, sørget for riktig medisinering og jobbet aktivt med tarmen, har det heldigvis blitt mye bedre.


Det hender likevel at symptomene kommer tilbake. Da har jeg stort sett fått i meg mat jeg ikke tåler. Ofte merker jeg det ikke selv, men når min kjære vennlig spør meg - Hva har du spist i dag, Helén? Så skjønner jeg temmelig raskt at jeg ikke er helt på nett.


Hjernetåke, et vanlig symptom ved Hashimoto

Begrepet hjernetåke blir brukt for å beskrive problemer som dårlig hukommelse, dårlig mental klarhet og liten evne til å fokusere. Det kan også kalles mental slitenhet.

Hos oss med Hashimoto er det et vanlig symptom. Det kan føre til at vi har problemer med å fungere optimalt i dagliglivet. Mangel på fokus og hukommelsestap påvirker både selvtillit og livskvaliteten negativt.


Forskere definerer hjernetåke som "en konstellasjon av symptomer som inkluderer redusert kognisjon, manglende evne til å konsentrere seg og multitaske, samt tap av kort- og langtidsminne." I mine perioder med hjernetåke ville jeg ikke skjønt denne setningen. Jeg måtte hvert fall ha lest den flere ganger.


Forskning har vist at problemer i skjoldbruskkjertelen kan påvirke kognitive funksjoner. Stoffskiftehormonene påvirker nesten alle deler av hjernen, inkludert produksjon av nye nevroner. En reduksjon i stoffskiftehormoner, som er tilfelle ved Hashimoto, vil påvirke hjernens funksjon og kan forklare hvorfor så mange opplever hjernetåke.


Medisinske tilstander som ofte har symptomer på hjernetåke:

  • hypotyreose,

  • fibromyalgi,

  • diabetes

  • multippel sklerose.

En annen ting disse har felles er at de er assosiert med tretthet, betennelse og ustabilt blodsukker. Noe som kan gi et hint om årsaker og løsninger.


Søvnmangel, stress, dårlig kosthold, dehydrering, medisinering og hormonforstyrrelser kan også gi en form for hjernetåke.


Fire faktorer som kan være årsak ved Hashimoto:

  1. Utilstrekkelige mengder stoffskiftehormoner

  2. Inflammasjon

  3. Ubalanser i blodsukkeret

  4. Lekk tarm

Det er heldigvis mulig å få et klart hode igjen! Først må du optimalisere stoffskiftehormonene, dette kan en kyndig lege hjelpe deg med. Så må du nære kroppen med mat som gir en god tarmhelse. Dette kan du får hjelp til av en ernæringsterapeut. Å bli frisk er ikke gjort over natta, helbredelse fra Hashimoto innebærer nemlig en del detektivarbeid for å finne årsker. Men det er ingen tvil om at du kan oppnå veldig gode resultater. Når hjernetåke elimineres, er det nesten ingen grenser for hva du kan få til!


Vår kostholdsplan for lavt stoffskifte kan være en godt start!

Helén fikk påvist lavt stoffskifte da hun var 22 år. Hun har i tillegg intoleranser mot gluten og melkeprodukter.

Ved inntak av disse matvarene kommer hjernetåken veldig raskt tilbake.


Helén har i mange år jobbet for å optmalisere sin helse. Dette gjeler ikke bare kostholdsbiten, men også stress, søvn, frisk luft og aktivitet har vært viktige faktorer.


Selvhjelp er ikke bare noe man gjør i peridoer, det er noe vi bør jobbe med hele livet.


I neste artikkel kan du lese mer om stoffskiftehormoner, blodsukker og lekk tarm.


839 visninger