Granskuddpesto - nydelig tilbehør

Oppdatert: jan. 17

Her på østlandet er grana full av nye skudd. Nydelig gratis mat fra skogens skattkammer. Stappfull av vitamin-c og andre nyttestoffer.

De er lyse i fargen og smaker ganske frisk og syrlig. Granskudd inneholder store mengder vitamin C. I tillegg har både granskudd og grannåler garvestoffer og terpen. Terpen utgjør hovedbestanddelen av planters og blomsters eteriske oljer. Disse brukes blant annet som smaksstoffer i matvarer, duftstoffer i parfymer og i tradisjonell og alternativ medisin.


I følge Rolv Hjelmstad har granskudd i folkemedisinen vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager. Du kan lese mer om urter på Rolv.no


Man kan tilberede granskuddene på flere måter, her deler vi en oppdrift på pesto.

Oppskrift:

2 dl granskudd 1 neve mandler 2 ss revet parmesan

1 dl olivenolje

pepper


Ha alt i en bolle og mos med en stavmikser. Lager du en større porsjon kan du ha det i en food-prosessor. Tilsett mer olje om den blir for tørr, og smak til med pepper. Det er mye salt i osten så smak før du eventuelt tilsetter noe.


Serveres som en siderett til middagen, sett den på koldtbordet, eller ha det i en skål og server med sprø kjeks, eller frøbrød.

289 visninger