Goitrogener og lavt stoffskifte

Har du lavt stoffskifte har du helt sikkert hørt om goitrogener. Mange er redd for å spise brokkoli, blomål etc. Men er det så farlig?

En vanlig myte er at goitrogener fra korsblomstfamilien må unngås av dem med Hashimoto fordi de kan undertrykke skjoldkjertelen. Dermed har svært nyttige grønnsaker fått et dårlig rykte.


Hva er goitrogener?

Goitrogener er planteøstrogener. I 1950 årene ble goitrogener brukt for å beskrive en substans som fremmet formering av en forstørret skjoldkjertel, også kalt gouter.

Grønnsaker fra korsblomstfamilien har blitt identifisert som goitrogener fordi inneholder planteøstrogener som potensielt kan blokkere jodopptaket.


På 50-tallet var det gode grunner til å være bekymret for dette fordi den største årsaken til lavt stoffskifte var nettopp jodmangel. En ytterligere reduksjon i jodinntak ville være skadelig.


Siden da har man hatt fokus på å tilsette jod i maten. I mange land tilsettes det i salt. I Norge har vi fått ekstra jod gjennom melk og melkeprodukter ved at melkekyrne har fått tilsatt jod i fôret. Andre kilder er fisk og skalldyr.


Hashimoto, den fremste årsaken til lavt stoffskifte

Nå er Hashimoto den fremste årsaken til lavt stoffskifte. I USA står Hashimoto for 90 - 97 prosent av tilfellene. Jodmangel er ikke så vanlig hos dem med Hashimoto.


Hvis man ikke har en intoleranse, eller føler ubehag ved inntak av disse grønnsakene, så er de perfekt også for dem med Hashimoto. De skal ikke forstyrre skjoldkjertelfunksjonen.


Har du lavt stoffskifte på grunn av jodmangel, kan du fortsatt nyte disse fantastiske grønnsakene, så lenge de er kokt, stekt eller fermentet. Ved varmebehandling, eller fermentering, blir stoffene som blokkerer jod brutt ned.


Det er mange med Hashimoto som fortsatt reagerer på for eksempel brokkoli, rosenkål og blomkål. Men det er ikke på grunn av goitrogener. De fleste reagerer på sukkeralkoholene i grønnsakene som fermenterer i tarmen. Denne fermenteringen er naturlig, men om man har en dårlig tarmflora, eller SIBO (overvekst av bakterier i tynntarmen) vil man oppleve gassdannelser og annet ubehag. Nesten 50 prosent av dem med Hashimoto kan ha SIBO.


Soya

Med mindre du spiser fermentert soya, er det ikke å anbefale. Soya inneholder et planteøstrogen som kalles isoflavoner. Isoflavoner er fytoøstrogener, som strukturelt likner østrogen og som kan gi en østrogenliknende effekt på kroppen. Disse kan bindes til østrogenreseptorer i kroppen, men bindes svakere enn østrogen.


Det har blitt forsket på om isoflavoner kan ha en potensiell negativ effekt på skjoldbruskkjertelen da man har sett at soya kan gi økte antistoffer.


Spis dine grønnsaker med god samvittighet! Har du lavt stoffskifte på grunn av jodmangel, kan de varmebehandles. Men det skal nok store mengder til for at de eventuelt kan bli skadelig, også om du ikke varmebehandler. Unngå soya med mindre den er fermentert.

369 visninger