Det er ikke ett fett

Oppdatert: 25. jan. 2020

Gode fettkilder er bra for helsa, men velger du feil type fett kan det skape både sykdom, betennelser og overvekt.

Fettfobien

Frykten for fett startet på 60- tallet da en befolkningsstudie viste en klar sammenheng mellom økt inntak av mettet fett, og hjerte- og karsykdom. Men var den riktig? Undersøkelsen, kalt ”Seven Country Study”, var i utgangspunktet en studie fra 21 land, men forskeren Ancel Keys plukket ut de landene som ga ham ønsket resultat.


Historien om hvordan fett ble gjort til tidenes syndebukk for alt fra fedme til sykdom, kan du lese mer om i boken The Big Fat Surprise.


Fett er en av kroppens viktigste byggesteiner og energikilder. Både celleveggene, hjernen, hormonene og nervecellene våre består av fett. I tillegg hjelper det kroppen å ta opp de fettløselige vitaminene A, D, E, og K


Fett påvirker ikke blodsukkeret og trigger derfor ikke utskillelsen av insulin, vårt vekst-og fettlagringshormon. Så om du ønsker vektnedgang, er det lurt å redusere inntak av karbohydrater og øke fettinntaket.


Kristin og Rebekka gikk begge ned i vekt med vår ketoplan for vektnedgang.


Ikke ett fett hva du spiser

Det er noen fettsyrer vi skal holde oss unna. Dette gjelder spesielt bearbeidet plantefett. Vegetabilske oljer blir fort ødelagt. De tåler verken varme eller lys, i tillegg kan ikke kroppen bruke disse fettsyrene til noen ting.


Fast food kjedene brukte tidligere smult i sine kjeler. Dette er en fettsyre som tåler høy varme uten å bli ødelagt. Men med redselen for mettet fett ble dette byttet ut med planteoljer. Når planteoljer varmes opp til svært høye temperaturer, omdannes de til transfett. Transfettsyrer er direkte skadelig for helsen og er sett i sammenheng med både hjerte-karsykdommer, kreft og Alzheimer.


Les her om hvilke oljer du kan bruke til steking


Matvarer som inneholder transfett

  • Frityrfett som benyttes i fastfood-bransjen

  • Frityrlaget som omgir frossenvarer

  • Bakefett i kjeks, kaker og annet bakverk (særlig produkter med lang holdbarhetsdato)

  • Suppe- og sausposer

Dårlige oljer skaper uhelse. Bilde: Shutterstock

I 2014 innførte mattilsynet strengere regler for bruk av transfett i matvarer. Maksimalt 2 gram transfett pr 100 gram fett er lov. Likevel vil en planteolje stekt på høy temperatur inneholde transfettsyrer.


Disse fettsyrene kan du trygt bruke: Kokosolje - tåler høy varme. Kan brukes både utvortes og innvortes. Inneholder mettede fettsyrer, medium chain triglycerider (MCT). Omkring 90% av fettet i kokosfett består av gode mettede fettsyrer. Merk at mettede fettsyrer produsert ved å herde umettet fett er både unaturlig og helseskadelig.


Ekstra virgin olivenolje - Olivenolje av god kvalitet er naturlig rik på antioksidanter, blant annet polyfenoler. Trolig er disse en viktig årsak til at oljen har så positive effekter mot hjerte- og karsykdom. Vitamin E som olivenolje er rik på, ser også ut til å redusere aldring av hjernen og dermed forebygge Alzheimer.


Olivenolje er mer stabil enn andre vegetabilske oljer og kan derfor brukes til steking. Den mister mye smak når den varmes opp til over 70 grader, men noen hevder at det tåler opp til 170 grader uten å bli ødelagt. Bruk den over salaten, eller annen mat. Har du en ekstra god olje kan du også bare ta en ss av og til. De gode bakteriene i tarmen din elsker olivenolje


Avokado olje - rik på enumettet fett, som er bra for hjertet, kolesterolet og forbrenningen. Oljen inneholde umettet fett, vitaminer, kostfiber, antioksidanter og mineraler. Avokado inneholder naturlig kalium, som kan senke blodtrykket. Passer til salater, i smoothie etc.


Smør/ghee - smør er et naturlig produkt, og noe vi har brukt lenge. Steker vi på høy varme vil ofte melkeproteinet svi seg. Dette slipper du om du klarner smøret og kun bruker melkefettet. Klarnet smør tåler høy varme og blir ikke ødelagt om du steker hardt. Kan ofte også brukes av dem med intoleranse mot kasein (melkeproteinet).


Velg alltid det som er naturlig og unngå:

Margarin

Planteoljer fra soya, solsikke etc.

Oljer i plastflasker

Oljer med dårlig lukt eller smak

Ferdigmat med herdede fettsyrer

199 visninger